Churchill-Graham, Portugal

Vi er stolte over at repræsentere et af de allerbedste og mest spændende portvinshuse i dag: Churchill Graham Lda. Det er ikke nogen overdrivelse at kalde Churchill Graham Lda. for kometen i Oporto. Huset er grundlagt i 1981 af Johnny Graham, på et tidspunkt, hvor flere portvinshuse gik fra at være familie ejede huse til de store multinationale grupper. ”..Jeg følte, at der var plads til en specialiseret producent af topklasse Portvin, fremstillet på de gamle traditionelle metoder. Ikke for traditionens skyld, men fordi der ikke findes bedre metode at lave portvin på..”, siger Johnny Graham. I praksis betyder ”de gamle, traditionelle metoder”, at druerne er trådt med fødderne i traditionelle lagars hugget ud i granit oppe i selve Quinta’en, frem for den mere og mere moderne autovinifikation, hvis eneste fordel er, at den ikke kræver den store arbejdsmæssige indsats.
Churchill Graham Lda. har de senere år fået et hav af begejstrede anmeldelser, og hører ubestridt til eliten. ”..Min indgangsvinkel er altid at forsøge at transformere druerne til Vintage Port..”, siger Johnny Graham. ”..Uanset hvilken Churchill Port du nyder er der altid tale om klasse A vin..” Smag f.eks. Churchill’s Reserve Port Vintage Character. Et step op er husets Finest Vintage Character. LBV er blandt de vigtigste vine for Churchill’s. En koncentreret, smidig og rig nydelse.
10 Years Tawny fik 94 points hos Parker. Quinta da Gricha, Single Quinta Vintage Port er fantastisk magtfuld og kompleks og fremstillet fra stokke plantet i 1891! Vintage Port er monumental, kompleks og fyldt med solmoden frugt. Og så er der for resten en fantastisk hvid Port lagret 10 år på fad!!


Siden købet af Quinta da Gricha i 1999 har John Graham og Churchills arbejdet intenst på en topklasse rød Douro vin. Med i projektet er en af Portugals unge stjerneønologer João Brito e Cunha.
Hvor Douro dalens rødvine sjældent mangler farve og kraft, så er det vanskeligere at sikre aromaer med elegance og klasse. Druerne fra Quinta da Gricha, der udgør rygraden i Churchills fremragende røde vine, har imidlertid alle kvaliteterne: Farve, kraft, elegance og nuance. Druerne fra Churchill’s Quinta do Rio giver ekstra fedme og kødfuldhed. Principielt anvendes druesorterne Touriga Nacional og Tinta Roriz – men i visse årgange suppleres med Touriga Franca.
Druerne håndplukkes og lægges i små kasser, der tillader stabling uden, at druerne knuses. Ved ankomsten til vineriet håndsorteres og afstilkes druerne inden gæringen. John Graham og João Brito e Cunha bruger remontage, hvor mosten blidt pumpes over ”hatten” af de gærende druer. Den samlede tid på drueskindet er lang for at sikre perfekt ekstraktion af polyphenoler (tanniner) og aromatiske substanser.
Den efterfølgende lagring varer typisk 8 måneder og finder sted på nye og brugte barriques af Fransk eg.
Resultatet er en fremragende rød Douro vin af en kvalitet vi ikke er forvent med fra Portugal. Her er farve, kraft, finesse og en balance og harmoni, der placerer Churchill Estates røde Douro vin i toppen af hierarkiet blandt de Portugisiske bordvine. Prøv!

Wine & Spirits (2012); “Top 100 Wineries of the Year”.
The Wine & Spirits Top 100 Wineries of the Year list recognizes wineries from around the world that have delivered the best aoverall performances in W&S tastings throughout the year.



Churchill's-Reserve-PortChurchill’s Reserve Port

Hurtigt overblik: Churchill-Grahams Reserve Port fremstår nærmest blæksort i glasset. Duften er mættet med fed, ung bærfrugt. Smagen er rig på en sødmefulde noter af solbær og blåbær, som ydes flot modspil af en perfekt dimensioneret tannin. “Winery of the Year 2012″ i Wine & Spirits Magazine”

Beskrivelse af vinen:
Portvinstypen Reserve Port gik indtil 2002 under betegnelsen Vintage Character. Vinen er sammenstukket af 3-5 år gamle portvine, som giver en mørk og kraftfuld vin. Churchill-Grahams Reserve Port fremstår nærmest blæksort i glasset. Duften er mættet med fed, ung bærfrugt. Smagen er rig på en sødmefulde noter af solbær og blåbær, som ydes flot modspil af en perfekt dimensioneret tannin. En ”all-round” portvin på meget højt niveau.
Nyd vinen af rummelige portvinsglas eller tulipanformede hvidvinsglas, gerne som ledsager til et godt ostebord.

Pris: 125,00 kr.


 

Churchill's-10-års-Tawny-PortChurchill’s 10 års Tawny Port

Hurtigt overblik: Churchills 10 Years Old Tawny Port byder på en intens bouquet af røde bær, nødder, crême brulée og figen. Smagen byder på et utroligt flot spil mellem sødmefulde nuancer af tørrede frugter og den mest utrolige friskhed, som gør smagsindtrykket meget appetitvækkende, og giver vinen storartede evner til at matche et bredt udvalgt af gode oste og desserter.

Beskrivelse af vinen:
Churchills 10 Years Old Tawny Port byder på en intens bouquet af røde bær, nødder, crême brulée og figen. Smagen byder på et utroligt flot spil mellem sødmefulde nuancer af tørrede frugter og den mest utrolige friskhed, som gør smagsindtrykket meget appetitvækkende, og giver vinen storartede evner til at matche et bredt udvalgt af gode oste og desserter.

94 point Robert Parker; Den højeste rating, Parker nogensinde har tildelt en
Tawny Port. Robert Parker skriver: “Unquestionably the finest Tawny I’ve tasted in years. It is all a Tawny should be.”

★★★★★ i Ekstra Bladet; “En rigtig flot vin med nødder og svesker. Flot balance.”

18/20 point, forlaget-smag.dk; “Mørk mahogni, robust frugt, klassisk britisk stil. Blød, solid, vellavet 10 års, med mere aftryk af tør friskhed og frugt end af egetræ og røg. Giv den 10 min. luft, og servér den til ost, kage, nødder og – som afkølet – til mange andre gode formål.”

Pris: 169,00 kr.


 

 Brown Brothers

John Francis Brown var den første i familien Brown, som i 1885 plantede vinstokke i Milawa i den nordøstlige del af Victoria i det sydøstlige Australien. Den første vin kom ud af familiens presser i 1889, og vinproduktionen blomstrede støt, indtil et “phylloxera” angreb (vinlus) gjorde det af med alle planterne. Men familien Brown tabte ikke modet, og i 1920 var det hele på højkant igen.

I 1934 udviklede tingene sig i en ny og spændende retning for Brown familien: efter endt skolegang sluttede John Charles Brown sig til sin far på Milawa vingården. Området havde altid været kendt for sine kraftige og alkoholrige vine, men John Brown Senior så mange andre muligheder i distriktet.
John Brown Senior og hans kone Patricia fik 4 sønner, hvoraf de 3 af dem – John Graham, Peter og Ross – i dag arbejder i familieforetagendet Brown Brothers.

Brown Brothers vinmarker ligger i Victoria på grænsen til New South Wales nær de “Australske Alper”. Her er en af forklaringerne på, hvorfor Brown Brothers vine har mere sprødhed, friskhed og vitalitet end de fleste australske vine. Et hav af “mikro-klimaer” giver mulighed for at anvende mange forskellige druer, noget som ikke kunne tænkes i et vinområde i Europa. De vigtigste vinområder er følgende: Milawa, som ligger højt mellem Valleys of the King og Ovens Rivers, Mystic Park, som ligger langs Murray floden nær Kangaroo søen og King Valley syd for Milawa hvor især Cabernet Sauvignon og Chardonnay giver fremragende resultater.

Hos Brown Brothers anvender man ingen kunstgødning, og hele dyrkningen foregår for 90% vedkommende uden brug af ikke-organiske behandlingsmiddler mod f.eks rådangreb. Høsten foregår med maskiner, altid om natten, sådan at mosttemperaturen ikke er for høj i starten, og strækker sig fra februar til maj.

Brown Brothers dyrker et sted mellem 30 og 40 forskellige druer og har dermed et imponerende program. Ikke mindre end 60 druesorter indgår i forskningen med mikro-vinificering, d.v.s. at man på forsøgsbasis sætter gæringen i gang under forskellige forhold for at udnytte druernes karakter optimalt og udvikle de bedste teknikker. Brown Brothers høje kvalitet er derfor ikke tilfældig.

Vingården i Milawa, som udover selve vinproduktionsanlægget byder på et gastronomisk center med egen kok, smagslokaler og det meget berømte vinforsøgscenter “The Kindergarten Winery”, bliver hvert år besøgt af ikke mindre end 150.000 mennesker, som gang på gang får sig en vin- og gastronomioplevelse.



Late-Harvest-Muscat,-Brown-BrothersLate Harvest Muscat, Brown Brothers

Hurtigt overblik: Vinens farve er strågul, og den dufter af sommer, solskin og eksotiske frugter. Smagen har god fedme, er meget fyldig og besidder stor friskhed.P.g.a. sin eksotiske karakter kan den også fint bruges til mange krydrede eksotiske retter. Sammen med gåse- eller andelever er den også perfekt. Vinen bør serveres ved en temperatur på 8-10 grader.

Beskrivelse af vinen:
Muscatdruen findes i flere arter. Den, der anvendes til ”Late Harvested Muscat” fra Brown Brothers, går under navnet Muscat Alexandria eller Muscat Gordo Blanco og hører til det krydrede og aromatiske hjørne af arten. Muscat Alexandrias kvaliteter ligger ikke bare i de tidligt høstede druer, hvor den giver sprøde og friske vine, men så sandelig også, når man venter til sent på efteråret (april måned i Australien). Som “senthøstede” kan man fuldt ud udnytte druernes naturlige krydrede og næsten likorøse karakter.

Late Harvested Muscat er, som navnet antyder, høstet sent. Druerne til vinen bliver høstet med et potentielt alkoholindhold på op til 15% men er kun gæret til 10-11%. Vinen har derfor et restsukkerindhold på ca. 65-70 gram pr. liter, hvilket gør den særdeles velegnet som dessertvin og da især til frugt- eller ostetærter. Som en vinskribent engang udtrykte det efter at have smagt på denne vin: “det er lige som at bide i en klase af modne og saftige druer”. Vinens farve er strågul, og den dufter af sommer, solskin og eksotiske frugter. Smagen har god fedme, er meget fyldig og besidder stor friskhed.

P.g.a. sin eksotiske karakter kan den også fint bruges til mange krydrede eksotiske retter. Sammen med gåse- eller andelever er den også perfekt. Vinen bør serveres ved en temperatur på 8-10 grader.

Pris: 119,00 kr.


 

VIÑA ECHEVERRIA

Området
Curicódalen er et lokalt vinområde i Central Valley, syd for Santiago i Chile og levede i mange år i skyggen af distrikterne Rapel og Maule, som Curicó blev betragtet som en del af. Efterhånden som man opdagede at Curicó-vinene havde en særlig karakter og stil, og at lokale producenter beviste at de satsede mere på kvalitet end på kvantitet, fik Curicó sin egen ”subregion” status. Det har givet området et kæmpe løft.

Vinmarkerne ligger i Valle del Teno distriktet (med kommunerne Teno, Romeral, Rauco og Hulãne), og Valle del Lontué distriktet (med kommunerne Curici, Molina, Sagrada Familia og Rio Claro). Klimaet i Curicó ligner lidt det man finder i Middelhavsområdet med passende regn, dog med større forskel i temperatur mellem dag og nat (ca. 15 grader), pga. Andesbjergenes nærhed. Selv om man her befinder sig præcis på den 35. sydlige breddegrad (det svarer ca. til Sydspanien som ligger på den 35. nordlige breddegrad) betyder indflydelsen fra bjegene og havet, at vinene får stor friskhed og en delikat aroma.

Producenten
Familien Echeverria flyttede i 1740 fra Baskerlandet i Spanien til Chile og ernærede sig i flere generationer med landbrug. I begyndelsen af 1900-tallet grundlagde familien en vingård i udkanten af Molina i Curicó Valley, og det er stadig medlemmer af den samme familie, som ejer stedet. Selvstændige familievingårde er ved at være sjældne i Chile, men Echeverria er en af dem. Det er forrældreparret Roberto og Gloria Echeverria, som i dag står ved roret, mens sønnen Roberto (junior) har ansvaret for dyrkningen og vinificeringen. Døtrene Paulina og Viviana Echeverria står hhv. for økonomi og for salg.

Vinmarkerne er beplantet med kloner af franske pre-phylloxera vinstokke, og hos Echeverria praktiserer man en såkaldt præcisionsdyrkning, hvilket betyder at man analyserer hver parcels jordbundsforhold og micro-klima og tilpasser druesorter og dyrkning efter hver parcels potentiale. Kælderen er udstyret med det mest moderne udstyr, herunder tanke i mange forskellige størrelser som tillader separat vinificering af druerne fra hver enkelt parcel. Udover 80 ha. vinmarker i Curicó råder Echeverria også over et par vinmarker i Maipo Valley og Colchagua Valley.



Late-Harvest-Sauvignon-Blanc,-Viña-EcheverriaLate Harvest Sauvignon Blanc, Viña Echeverria

Hurtigt overblik: Duften er meget aromatisk og frisk med nuancer af fersken, abrikoser og honning. Smagen er ikke bare sød, men rummer en masse friske, appetitgivende toner af passionsfrugt, hvide ferskner, modne appelsiner og en delikat karakter af botrytis.

Beskrivelse af vinen:
Sauvignon Blanc Late Harvest laves på druer fra en enkelt vinmark i Curicó Valley som er plantet med kloner af franske pre-phylloxera Sauvignon Blanc. Parcellen ligger et sted hvor hyppig morgentåge fremmer dannelse af botrytis (den ædle rådenskab) på druerne. Høsten foregår manuelt, løbende (for 2007 mellem d. 9. og den 28. juni) og druerne transporteres til gården umiddelbart efter plukningen i små kasser af 18 kg for at undgå masning og dermed oxydering af mosten. Ved ankomsten til kælderen bliver druerne yderligere sorteret, skånsomt presset med en luftpresse. Mosten bliver gæret i temperaturregulerede (18 grader) rustfrie ståltanke i 45 dage. Til sidst bliver vinen modnet på sit ”lie” (bundfald) i franske egetræsfade i 6-8 mnd.

Sauvignon Blanc Late Harvest har en flot, blank, gylden farve. Duften er meget aromatisk og frisk med nuancer af fersken, abrikoser og honning. Smagen er ikke bare sød, men rummer en masse friske, appetitgivende toner af passionsfrugt, hvide ferskner, modne appelsiner og en delikat karakter af botrytis. Det er en meget harmonisk og anvendelig senhøstet vin, som sagtens kan anvendes til aperitif, til desserter med syrlige frugter, souffleer, pandekager (crèpe Suzette) og crême brûlée.

Pris: 139,00 kr.