Ricasoli – Verdens ældste vin familie

Barone Ricasoli ligger på en femte plads på listen over verdens ældste familie firmaer. Som vingård tager de første pladsen som verdens ældste vingård der stadig er i samme families ejerskab. Vingården blev grundlagt i år 1141 og har handlet med vin i 872 år! Hvis ikke denne utrolige præstation var nok til at Barone Ricasoli fylder historie bøgerne, så laver de også nogle af verdens bedste vine. Ydermere så var det Betitto Ricasoli (kaldet jern-baronen), der opfandt opskriften på Chianti (1872) og vingården var også den første Italienske vingård der vandt guldmedalje i Paris (1867). Bettito Ricasoli blev sågar valgt som Premier Minister i Italien. I dag laver familien nogle af verdens højest rangerede vine så som Castello Di Brolio, Casalferro og Coledilá.



Rocca-GuicciardiaRocca Guicciardia

Hurtigt overblik: Flot rød farve. I næsen er den krydret, med balsamico, aromaer af peber og lakrids. På paletten er det en flot, ren og vedholdende vin. Klassisk Chianti Classico karakter med violer og bær. Meget let at drikke.

Beskrivelse af vinen:
Rocca Guicciarda er navnet på en af Baroni Ricasoli’s ældste vingårde, som før i tiden spillede en meget vigtig rolle i vinproduktionen. I dag er det navnet på Ricasoli’s Chianti Classico riserva. Det er en ultra traditionel vin, fuld af dejlige aromaer og med en kompleks struktur. Ricasoli familien har haft disse vinmarker i familiens eje, siden 1141 og har overlevet tidens tand, den mørke middelalder, to verdenskrige og den dag i dag producerer familien stadig vin i topklasse. I 2010 skød vinstokkene skud lidt senere end i de forrige år, men en dejlig varm sommer og et flot efterår kompenserede for den sene knopskydning. Alle klaser blev sukkermodne og høsten en succes.

Flot rød farve. I næsen er den krydret, med balsamico, aromaer af peber og lakrids. På paletten er det en flot, ren og vedholdende vin. Klassisk Chianti Classico karakter med violer og bær. Meget let at drikke

Pris: 169,00 kr.


Castello-Di-Brolio---Vin-SantoCastello Di Brolio – Vin Santo

Hurtigt overblik: Gylden rav farve. Intens duft af honning, mandler og lakrids. Paletten er fløjlsblød og sød med undertoner af figner og abrikoser. Exceptionel vin.

Beskrivelse af vinen:
Vin Santo betyder frit oversat “hellig vin”. Ud af de utrolig mange myter om navnets oprindelse, er den mest plausible nok at Vin Santo blev brugt som altervin i gammel tid. Ordet ses først i handelsdokumenter fra Florence dateret tilbage til renæssancen i 1400 tallet. Vinen bliver til efter først at høste druerne så sent som muligt, så sukkerindholdet er så højt som muligt. Herefter lægges drueklasserne til tørre på sivmåtter, eller hænges op under loftet. Her får druerne lov til langsomt at tørre ind. Det er hovedsageligt vand der fordamper langsomt fra druerne og efterlader dem som rosiner, yderst smags og sukkerholdige. Nu knuses rosinerne i en speciel valse og den smule saft der er tilbage, hældes på specielle 225 liters egetræsfade (kaldet caratelli). Her gæres de meget langsomt og lægges derefter på egetræsfade igen for at lagre i årevis.

”Englenes andel”
Undervejs i den årelange lagringsproces bliver vinbonden nødt til jævnligt at hælde vin på fadene, da en del af vinen fordamper under den lange lagring. Den del der fordamper bliver kaldt for ”englenes andel” og kan under en lagringsperiode på 5-6 år komme helt op på 20%. Igen er det vand der fordamper og igen koncentreres vinen yderligere.

Smagsnotater
Gylden rav farve. Intens duft af honning, mandler og lakrids. Paletten er fløjlsblød og sød med undertoner af figner og abrikoser. Exceptionel vin.

Pris: 299,00 kr.


Torricella,-Barone-RicasoliTorricella, Barone Ricasoli

Hurtigt overblik: Friske noter af mandarin og grapefrugt med vanilje I næsen. Paletten er frisk og velstruktureret, med lag af tropiske frugter. Fantastik nu, men har bestemt potentiale til at lagre i kælderen.

Beskrivelse af vinen:
Torricella bliver lavet på Chardonnay druen, som i Europa kendes mest fra Bourgogne i Frankrig og Sauvignon Blanc, mest kendt fra Bordeaux. Her i Toscana gør begge sorter det dag også fremragende. Det er et bevis på at vinverden langsomt er ved at ”viske” de klassiske grænser ud. Det er oftest til det bedre og det er dog blot et udtryk for at vinbønderne bliver bedre og bedre til at lave vin og vin konsumerne bliver bedre til at sige hvad de kan lide at drikke. Sauvignon Blanc’en kommer fra en vinmark beliggende i 230 meters højde og Chardonnay ‘en kommer fra henholdsvis 350 og 450 meters højde. Reglen siger at gennemsnits temperaturen falder 2,2 grader hver gang højden stiger med 329 meter, så de højt beliggende marker er med til at holde på den friske frugtsmag, på grund af de lavere temperatur. Og den lavere temperatur er også med til at holde på den friske syre, som er så vigtig i en god hvidvin.

Smagsnotater
Friske noter af mandarin og grapefrugt med vanilje I næsen. Paletten er frisk og velstruktureret, med lag af tropiske frugter. Fantastik nu, men har bestemt potentiale til at lagre i kælderen.

Pris: 179,00 kr.


Brolio,-Chianti-Classico-RiservaBrolio, Chianti Classico Riserva

Hurtigt overblik: Intens dyb rød farve. Duft af vanilje og chokolade, med brændte undertoner og solbær. Fløjelsblød smag af frugt og mineraler. Dejlig lang eftersmag.

Beskrivelse af vinen:
Denne vin blev født, ved at lave en særlig selektion af de bedste bedste druer, der ellers skulle have været i Brolios Chianti Classico. Det er en klassisk Riserva med distingtiv Chianti karakter og den nyder virkelig godt af de 10 ekstra måneders ekstra lagring den har fået. Vinteren op til 2010 høsten var ellers meget hård, men heldigvis fulgte en varm sommer efterfulgt af en udmærket september og oktober. Ved høsten var alle druer topmodne med højt sukkerindhold og flotte koncentrationer af anthocyanin (antioxidant farvestof). Så selvom vinstokkene satte skud sent i 2010, så kan vi se frem til en dejlig klassisk Chianti Riserva.

Pris: 249,00 kr.

 


Tedeschi, Valpolicella

Tedeschi er et af Vento’s bedste huse. Unge Riccardo Tedeschi, overtager nu gradvist og løfter Tedeschis vine til nye højder. F.eks. fandt Riccardo ud af, at en almindelig Valpolicella i gamle dage blev vinificeret med ”Pigeage”, som i Bourgogne – og det skulle naturligvis prøves af på en ”moderne” Valpolicella. Og resultatet? Sublimt! Pludselig kom der både farve og kød på kroppen.
Ripasso er en specialitet, og Tedeschis Capitel San Rocco et topklasse eksempel! Også husets Amarone er der blevet eksperimenteret med. Når druerne til Amaronen er plukket, tørres de helt traditionelt. Riccardo har imidlertid leget lidt med temperaturerne. Druerne tørres nu ved lave temperaturer – og ”pludselig” er der foruden den eksplosive kraft og koncentration, der altid kendetegner en Amarone, kommet en usædvanligt lækker og cremet frugt, der sætter Tedeschis Amarone i en klasse for sig!
Jo, unge Riccardo Tedeschi tager Tedeschis vine til nye højder, og han ved det godt. Men han har bare ikke noget behov for skilte med det! Quiet confidence er vist den engelske betegnelse for det!
Riccardo Tedeschi: “Riedel Wine Maker 2012-Award”



Amarone-Della-Valpolicella,-TedeschiAmarone Della Valpolicella, Tedeschi

Hurtigt overblik: Tedeschis Amarone Classico byder på en indtagende duft af sødmefulde bær nuancer af mineraler, læder, cedertræ og et strejf af mandel. Smagen er rig og fyldig med masser af moden, intens frugt, og munder ud i en lang finish med den karakteristiske let bitre aroma (på italiensk amaro), som har lagt navn til denne ædle vin. Nydes stille af rummelige glas op til ti-femten år fra høståret, gerne som ledsager til festmåltider med f.eks. kraftigt fjerkræ.

Beskrivelse af vinen:
Tedeschis Amarone laves på den klassiske druesammensætning: 30% Corvina, 30% Corvinone, 30% Rondinella samt 10% andre lokale druesorter. Druerne tørres i ca. fire måneder, og her sørger Riccardo Tedeschi for at holde temperaturen på et konstant lavt niveau. Den kølige tørring sikrer vinen en bemærkelsesværdig intensitet, også selvom Riccardo efterfølgende fadlagrer vinen i op til tre år inden frigivelse.

Stor og magtfuld Amarone.
Tedeschis Amarone Classico byder på en indtagende duft af sødmefulde bær nuancer af mineraler, læder, cedertræ og et strejf af mandel. Smagen er rig og fyldig med masser af moden, intens frugt, og munder ud i en lang finish med den karakteristiske let bitre aroma (på italiensk amaro), som har lagt navn til denne ædle vin. Nydes stille af rummelige glas op til ti-femten år fra høståret, gerne som ledsager til festmåltider med f.eks. kraftigt fjerkræ.

Pris: 319,00 kr.



Corasco,-TedeschiCorasco, Tedeschi

Hurtigt overblik: Kompleksiteten i vinen fuldendes med de tertiære aromaer, der opstår under den 18 måneder lange lagring i fade af Slavonsk eg. Resultatet er en vin med farve, koncentration og en intens og elegant duft og smag med aromaer af moreller, solbær og fine noter af tobak og vanilje fra fadlagringen. Kan lagre 7 – 10 år.

Beskrivelse af vinen:
Druerne til Corasco høstes i oktober og håndsorteres, hvorefter de tørres i en måned. Herved mister druerne 8-10% af deres vægt. Dette naturlige vand-tab beriger både sukkerindholdet og tør-ekstrakterne i druerne, ligesom det også giver vinen en dybere farve. Druernes primære aromaer øges i kompleksitet under tørringen, og suppleres af de sekundære aromaer, der opstår ved gæringen. Kompleksiteten i vinen fuldendes med de tertiære aromaer, der opstår under den 18 måneder lange lagring i fade af Slavonsk eg. Resultatet er en vin med farve, koncentration og en intens og elegant duft og smag med aromaer af moreller, solbær og fine noter af tobak og vanilje fra fadlagringen. Kan lagre 7 – 10 år.

Pris: 139,00 kr.


Terre da Vino

Terre da Vino er en producent-sammenslutning, som blev dannet så sent som i 1980. Dermed er huset en af de nyeste producenter i Barolo. Takket være deres topmoderne vinifikationsudstyr kan Terre da Vino fremstille Barolo med usædvanlig megen frugt og rigdom, og vinene har ofte scoret topkarakterer i bl.a. Wine Spectator.



Barolo-CordoneBarolo Cordone

Hurtigt overblik: Duften byder på intense nuancer af solbær, viol og rose. Smagen er rig på moden frugt og understøttes af en kraftfuld struktur. I eftersmagen fornemmes en mineralitet, som vil øges i takt med at vinen modnes. En meget meget helstøbt Barolo.

Beskrivelse af vinen:

Barolo Cordone
I glasset fremstår Barolo Cordone flot mørk med Baroloens karakteristiske teglstensfarvede kant. Duften byder på intense nuancer af solbær, viol og rose. Smagen er rig på moden frugt og understøttes af en kraftfuld struktur. I eftersmagen fornemmes en mineralitet, som vil øges i takt med at vinen modnes. En meget meget helstøbt Barolo.

Dyrevildt, kraftigt fjerkræ, det bedste oksekød
Nyd vinen af rummelige glas op til ti år fra høståret, gerne som ledsager til retter med dyrevildt, kraftigt fjerkræ såsom andesteg eller til det allerbedste oksekød.

  • Vinavisen.dk5 stjerner - Vinavisen.dk (5 af 5)
  • Winefactory“Godt køb”
  • Druerne.dk“Imponerende god”
  • FinansbureauetVurderet til 170 kr
  • Vinbladet90
  • Denkorteavis.dk6 stjerner - Denkorteavis.dk

Pris: 189,00 kr.